Protein
Vad är protein?
- Kroppens byggstenar – både muskler och immunförsvar består till stor del av protein. Proteinet bygger upp, reparerar och underhåller celler
- En energikälla som används hela tiden fast i små mängder.
- Många av kroppens livsviktiga ämnen består av protein, som exempel hormonet, enzymer och antikroppar.
- Protein finns även i blodet och där är dens uppgift att transportera järn och syre i kroppen.
- I vilka livsmedel finns protein?
I vilka livsmedel finns protein?
- Protein finns i kött och grönsaker och protein bör ätas dagligen.
- Mest protein finns det i animaliska livsmedel som exempel fisk, kött, mjölk, ägg och ost.
- Exempel på vegetabiliskt protein hittar man i ärter, linser, böner och spannmålsprodukter.
Proteinet är uppbyggt av tjugo stycken aminosyror varav åtta stycken av livsnödvändiga. Kyckling, fisk, kött, skaldjur, ägg, mjölk och ost är fullvärdigt protein, vilket menas med att de innehåller alla essentiella aminosyror i lämplig mängd.
En person som inte äter kött måste kombinera olika vegetabiliska livsmedel för att samma resultat ska uppstå som från ett animaliskt livsmedel. Det är även vanligt att en person som inte äter kött äter mejeriprodukter och då får personen fullvärdigt protein därifrån. En person som däremot är vegan måste tänka på att äta mycket ärter och böner.
10-15 % av ens dagliga energiintag bör komma ifrån protein. Det motsvarar ungefär 0,75g per kroppsvikt och dag. En person som väger 80 kilogram behöver alltså ca 60g protein/dag.