Långsamma och snabba livsmedel
Skillnaden på långsamma och snabba livsmedel är hur snabbt blodsockernivån höjs. Snabba livsmedel ger snabbt ökad blodsockernivå, alltså snabb energi, men oftast så varar den energin inte särskilt länge och man blir snabbt trött och kanske även okoncentrerad och irriterad. Exempel på snabba livsmedel är vitt bröd, cornflakes, flingor och potatis.
Långsamma livsmedel ger inte en lika snabb energi som de snabba, men däremot håller det blodsockernivån på en jämnare nivå och det sjunker inte lika mycket som då man äter snabba livsmedel. Bönor, pasta, grovt bröd är exempel på långsamma livsmedel.
Här visas en bild på hur blodsockernivån förändras beroende på om vi äter långsamma eller snabba livsmedel. Då vi äter snabba livsmedel blir vi snabbt trötta igen och vi känner oss hungriga igen. Långsamma livsmedel håller hungern borta ett längre tid och blodsockernivån håller sig på en bättre balans.