Kolhydrater
Kolhydrater är en av kroppens viktigaste energikälla. Potatis, pasta, och bröd är några exempel på livsmedel med mycket kolhydrat och det är även kolhydrater som kroppen snabbast kan omvandla till energi. Kolhydraterna lagrar vi i musklerna och levern och det finns tre olika varianter av kolhydrater.
En första form av kolhydrater är kostfiber. Kostfiber ger oss inte särskilt mycket energi och det finns i två varianter, lösliga eller olösliga. Exempel på lösliga kolhydrater är tillexempel: havre, korn och frukt. Dessa hjälper kroppen med blodkolesterol, blodsocker och insulinnivån. De lösliga kostfibrerna minskar risken för att blodfetter förstoppar i blodkärlen och även risken för högt blodtyck.
Olösliga kostfibrer förekommer främst i de olika sädeskornens ytterskick, det vill säga kliet. Kliet är bra för vår mage och matsmältningen.
Socker är en andra form av kolhydrater och även det finns i två varianter, naturligt eller tillsatt. Tillsatt brukar man även kalla för raffinerat socker och raffinerat socker är samma sak som tillverkat socker, genom exempel sockerrör. Raffinerat socker är inte bra för oss och därför får endast 10 % av en vara vara raffinerat. Exempel på raffinerat socker är godis, kakor, saft och läsk meden naturligt socker finns i frukt, bär och russin.
Stärkelser svarar för den största andelen av de kolhydrater som du äter och de klassas som bra energikällor. Det finns i produkter som mjöl, gryn, bröd, ris, pasta och majs.
Kolhydraterna bryts ner efter att vi har ätit dem och det blir till glukos som transporteras runt i kroppen via blodet. Det vi inte behöver med en gång lagras som glykogen i muskler och lever. När sedan vi behöver sockret och energin, då blodsockernivån sjunkit, så frigörs socker från glykogenet i levern och transporteras ut i kroppen. Det är insulinet i vår kropp som ser till så att blodsockernivån inte är för högt eller lågt genom att antingen lagra glykogen eller använda sockret direkt som bränsle.